Augmented Reality možemo podijeliti u dvije kategorije, a to je tzv. AR s aplikacijom ili AR bez aplikacije.

Prva kategorija AR kao aplikacija je dobra samo u iznimnim situacijama i prilično je ograničavajuća iz jednostavnog razloga jer korisnici jednostavno ne žele instalirati novu aplikaciju da bi mogli vidjeti neki novi sadržaj.

Iz tog razloga su social AR i webAR najbolji odabir.

Augmented Reality za čiju konzumaciju sadržaja ne trebate nikakvu aplikaciju nego sve radi u nativnom web pregledniku vašeg telefona (Chrome, Samsung, Safari, Mozilla, ….) i naziva se webAR. U ovu kategoriju spada i tzv. social Augmented Reality, dakle AR na najpoznatijim platformama poput Meta Facebook, Instagram, Snapchat i TikTok. Ovakav AR je najbolji i apsolutno poželjan.

Razlika između webAR i social AR je u tome što na social AR platformama po defaultu imate korisnike koji mogu odmah vidjeti što ste im pripremili u Augmented Reality, nije potrebno instalirati ništa nego klikom na URL ili skeniranjem QR koda odmah uživate u AR iskustvu. Za webAR recimo sami morate osigurati promet na vašu web stranicu gdje se AR nalazi, međutim promet može biti i free (organski) ili plaćeni (Facebook/Meta ili Google oglasi).

Što se tiče vrste samog Augmented Reality iskustva možemo napraviti grubu podjelu na marker based i markerless AR.

AR s markerom zahtjeva predefiniranu sliku koja će “aktivirati” i u većini slučajeva “držati poziciju” AR sadržaja. Prednost je preciznost i točno mjesto gdje želite da se AR prikazuje, a limitacija je što korisnik možda nema vaš marker, pa ne može vidjeti što ste mu pripremili. Primjena AR s markerom je na pakiranju zobenih pahuljica gdje QR kod aktivira AR dok je slika na pakiranju marker i preko nje se prikazuje Augmented Reality sadržaj.

Marker inače može biti QR kod, vaš logotip ili bilo koja druga slika, ispravno dizajnirana.

Markerless AR je “zahvalniji” jer ne ovisi o nekoj slici ili QR kodu koji možda nemate ispred sebe nego Augmented Reality radi odmah nakon klika na URL.